Historie

Ytterst i havgapet finner du Tindsøya i Vesterålen. Sør på øya ligger det gamle fiskeværet Skipnes. Etter en lang periode med fraflytting og forfall, står plassen i dag frem som et ferie- og fritidssted.

Stedet har en helt spesiell atmosfære, eller kall det sjel, som du vil føle når du går i land for å vandre fritt på den bilfrie øya.

Helt til først på 1900-tallet var Skipnes en fiskerbondegård, selv om det også rodde fremmedfiskere her. Rundt 1. Verdenskrig ble det bygd opp en stor virksomhet i Skipnesvågen. Dette ble et av de største mottaksanleggene på Yttersida, med ei kailengde på 150 meter. Torsk og sei som ble bragt på land ble hengt til tørk på fiskehjeller.

Da storseien stod i store stimer og vøer rundt øyene i Vestbygda foregikk skraping av storseien med håndskraper ute på kaia. Sløying av fisken foregikk fortsatt ute hvor lever og rogn ble sortert og fisken veid før den ble trillet inn på brygga.

Av og til ble det tatt storkveite på kveitevad eller skåttål. Også den dag i dag er Skipnes et godt utgangspunkt for små og store fiskere på jakt etter storfangsten - med gode fiskemuligheter rett utenfor rorbudøren.

Kai Friis