Historik vandring på Tindsøya

Tindsøya består av et rikt og variert fugleliv og en særegen flora. Ut fra Skipnes er det flere merkede turløyper som vil vil anbefale på det varmeste. 

Historisk vandring på Tindsøya

Havet var mannfolkenes ferdselsvei, mens kvinnfolkene, barna og husdyrene tråkket opp stiene på land. Mange viktige beskjeder er brakt fram på ivrige barneføtter mellom Skipnes, Tinden, Grinta og Fagervoll eller Vinje, Jarbakkan og Ramsvika. Den turen føltes nok veldig mye tyngere de gangene budskapet var om nød eller død.

I dag er mange av stiene gjengrodde, men stien mellom Skipnes og Tinden er godt farbar. Turen går i lett kupert terreng og tar ca 45 minutter. Handelsstedet Tiden er fredet av Riskantikvaren og blitt tatt godt vare. På denne turen kan du gjøre en avstikker til Fagervoll på nordsiden av Tindstinden for å se på de gamle hustuftene.

Turen til Vinje går i litt mere kupert terreng på godt merket sti, med fantastisk utsikt til Barkestad på Dyrøya og Finnvågan på Nærøya. På turen er det et litt bratt parti men i rolig tempo når du frem på ca. 40 minutter. På varme fine sommerdaga er det deilig med en svalende dukkert i Vinjevannet, før du fortsetter på de grønne slettene frem til Huset på Vinje.

I gamle dager var dette bolig for Ho Anna på Vinje og hennes etterkommere. I dag er huset restauret. Når du kommer inn, vil du med en gang føle den gode atmosfæren som er i huset. 

For de som liker «toppturer» er det fint å gå opp på Vedhaugen eller Øska på vei til Vinje. Området mellom Jarbakkan og Ramsvika har et nærmest magisk landskap med store steinblokker som minner om landskapet i Hedgestone i England.

I gamle dager blei St.hans turen lagt til Ershaugen hvor store og små samla seg til fest i sommernatta. Ofte lagde de store bål så røyken var synlig lang vei. Store røykfylte bål var i den tiden beviset på en vellykket St.hans feiring.

Hege Steiro
Johannes Rørtveit har, i tillegg til å skrevet 5 bøker om Folket på Vinje, restaurert Huset på Vinje på en fantastisk måte.
Hege Steiro
Huset på Vinje
Astrid Rørtveit
Kai Friis
På gressgrodde veier...
Astrid Rørtveit
Trude Rørtveit
Trude Rørtveit
Anne Line Sneve Rørtveit